HCS_0935.jpg

The Dasavatara Hotel

SJK Architects is an award-winning firm that has accrued considerable Indian and International acclaim. It is a multi-disciplinary practice encompassing master planning, architecture, and interior design. The nature of the practice has been to use the sun and the wind to our advantage to craft environments that are ecologically sound and naturally beautiful. We have worked across India in education, hospitality, corporate offices, and cultural buildings, developing unique identities based on the historical legacy of the area and the climatic situation. This translates, to buildings that sit naturally in their environments rather than mechanized boxes that alienate people and their culture.

Our use of contemporary innovations that draw from Indian traditions has won us the World Architecture Festival Prize in 2012, the Futurarc Green Leadership Award (Singapore), the E+D C & Tucker awards (USA), the ArcVision Award (Italy), Prix Versailles Award (for Architecture & Interiors) in 2016, The Chicago Athenaeum Museum of Architecture & Design in 2016 and several National awards from the Indian Institute of Architects, as well as Indian Institute of Interior Designers.

The Principal Architect Shimul Javeri Kadri leads the design process along with Design Directors, Vaishali Shankar, Sarika Shetty and Roshni Kshirsagar.

NEWSLETTER

Hotel at Bodhgaya
Bihar, India

Bodhgaya - where the Buddha received enlightenment; one of the holiest and oldest sites of pilgrimage for the Buddhist world. Our hotel – gently uses the vocabulary of brick details from the Buddhist trail - vaults to corbelled arches to stepped jambs that soften the edges of buildings and make them welcoming and timeless. Replete with courtyards and water bodies that play with the sunlight – stained concrete vaults and keyhole windows  create dancing shadows and a lasting emotion of serenity and surrender

01 North facade - 2021-02-26.jpeg
Commercial Office
Nagpur, India

We received the Nagpur Office project with a simple brief- to create a design centred around social gathering spaces and green pockets. 

With a brief of this nature and reasonable building by-laws, we have been able to add balconies, deep projecting terraces- promoting outdoor spills while simultaneously shading the facade from the hot climate. The North, which remains well-shaded through the year and forms the front face of the building, has been carved in to create a courtyard with an amphitheatre at its base, and small projecting meeting rooms and pocket terraces on the floors above.