Image loading...

Watch the storyboard

Rural community hospital 

Architecture for a hospital in Dolvi village, Alibaug

 

PROJECT AREA:   1,30,000 sq.ft    |    117 beds    |    Ongoing

 

In the context of Alibaug & Dolvi village, where large overhangs & sloping roofs protect against the intense monsoon, where outdoor spaces like courtyards, verandahs & balconies are widely used in this sea-side climate; Using natural Light & ventilation, Expressing compassion, wellness & beauty, is a 117 bedded Multi-speciality hospital built for the people of this region, over phases on a 5 acre land, off the Mumbai-Goa highway. 

 

The design of this G+2 hospital is planned around 3 lush courtyards that act as a relief or "point of pause" both architecturally & to allow Patient waiting, interaction & wellness. The main North entrance overlooks the Central Court that is punctuated with a light central staircase, suffused with light and is adequately sized with wide passages on either sides, allowing a lot of waiting areas that in-turn overlook the West Café Court and the East OPD court. The Main entrance lobby is completely free and calm of any actions expected in a hospital, with only an information kiosk and the registration & waiting is all tucked inwards overlooking the West court, this in a way allows an inviting & welcoming entrance area that guides patients and family through various signages to help orient oneself & access various departments. Waiting areas for all critical & non-critical zones are most often, skirted around the corridors that run along the courtyard and at times these bubble into the courtyard like jharokhas/balconies.

A continuous balcony runs along the 2nd floor North and South face & intermittently at the 1st-floor level, to in-turn act as deep overhangs for lower floors in this intense seaside climate that receives a lot of rain. Deep overhangs & sloping roofs respond well to this seaside climate, as well brings in warmth and a humane scale to a rural hospital that is earthy & rooted.

 

 

 

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • YouTube

© SJK Architects | 2019